Könnyű és takarékos terepjárószörny

2011.02.06. 15:12

A Land Rover a 2013-as modellévre teljesen megújítja zászlóshajóját, a Range Rover terepjárót. A 2012 utolsó negyedévére várható modell állítólag rengeteg ponton megújul, melyek – a képek tanúsága szerint – inkább a műszaki tartalmat, és a belső részeket érinthetik.

A fekete prototípust egy erősen havas hegyi úton sikerült lefényképezni; a képekből kiderül, hogy a külső forma – az alacsonyabb hátsó tetővonaltól eltekintve –, a lámpák, és a karosszéria főbb dizájn elemei nem sokban változnak majd.

A cég egy merőben könnyebb, takarékosabb, a belső tér vonatkozásában pedig igényesebb és kényelmesebb Range Rovert ígér a típust kedvelőknek. Az új modell a Jaguar XJ platformjára épül: ez azt jelenti, hogy az eddig sem kicsi terepjáró tengelytávja közel 25 milliméterrel, a hátsó sor lábtere pedig nagyjából 125 milliméterrel lesz nagyobb.

A korábbi hírek közel 450 kilogrammos tömegcsökkenésről szóltak, azt azonban továbbra sem lehet tudni, hogy ezt milyen anyagok felhasználásával akarja elérni a gyár – ahogy azt sem, hogy ez mennyivel fogja megdobni az autó vételárát. Az új Range belsejéről azt nyilatkozták a bennfentesek, hogy „padlót fognak majd a konkurensek, amikor először meglátják a kidolgozás, és a felhasznált anyagok színvonalát.”

A 2013-as Range Rovert V6-os és V8-as dízel motorokkal fogják gyártani – egy V8-as benzines is várható, de lehetséges, hogy azt kizárólag az USA-ba exportálják majd. Egy hibrid modell piacra dobása sem elképzelhetetlen, de semmiképpen nem 2014-nél korábban.

Képek: Leftlane