Hyundai Veloster 500 lóerővel

2011.02.11. 07:16

Félelmetes vadállat lett az olcsó, négyajtós kupéból, összkerék-hajtással és erős turbómotorral. A cél a győzelem, Észak-Amerika ralikrossz-arénáiban.

A Hyundai nagyot próbál kaszálni a Velosterrel, méghozzá elsősorban az amerikai fiatalok körében, de ehhez meg kell mutatniuk, hogy a három oldalajtós sportkocsi izgalmas tárgy. Épp ezért már a kezdetektől versenyeznek vele, a Pikes Peak-ről ismert Rhys Millen Racing révén. A versenyautóknak persze viszonylag kevés közük van az utcai Velosterhez: a tetőt és a vázat ugyan meghagyták, de a karosszériaelemeket szénszálas műanyagra cserélték, az Xtrac-től vásárolt összkerék-hajtást és versenyváltót szerelték bele, a motort pedig egy 500 lóerős turbós négyhengeresre cserélték. Az 1205 kilogrammos gépbe ezen felül nyolcpontos bukókeret, illetve 14 hüvelykes első és 12-es hátsó féktárcsák kerültek hatdugattyús féknyergekkel.

A géppel többféle versenyen is elindulnak, Rhys Millen az amerikai ralikrossz-bajnoki címre pályázik vele, Marcus Dodd és Robbie Maddison a Summer X Games nevű sorozaton indul egy másik példánnyal, és lesz egy kétkerék-hajtású kivitel, amelyet híres emberek kezébe adnak, szintén ralikrossz-versenyeken.