6200 milliárdos befektetés, óriási tervek: új autóipari szövetség alakul

2023.06.16. 10:16

Nemzeti szövetséget gründol a Hyundai, aminek eredményeként a világ egyik legerősebb autóipari csapata jöhet létre a villanyautók piacán. Olyan cégeknek osztanak lapot, mint a Samsung, az LG és az SK.

Dél-koreai sajtóértesülések szerint a Hyundai Motor Group nemzeti vállalati szövetséget hoz létre az elektromos autók gyártására – írta meg Korea Times hírportál. A csoportban a Hyundai két további márkáján, a Kián és a Genesisen kívül a Samsung, az SK és az LG vehet részt. A Hyundai arra akarja felhasználni az elektromos átállást az autózásban, hogy megújítsa márkaimázsát. Ennek jegyében dobták piacra az első kifejezetten villanyautónak készült modelljüket, az Ioniq 5-öt.

420A2286

A csapatban, az az SK lesz felelős a Hyundai és a Kia modellek akkumulátoraiért, amelyhez a magyarországi Iváncsán lévő akkumulátorgyár köthető. Az LG hozza az OLED-alapú műszerfalakat, a Samsung pedig az automatizált vezetési rendszereit adja az autókhoz. Szakértők szerint a szövetségnek köszönhetően lerövidülhet és szorosabbá válhat a koreai autógyártás beszállítói lánca.

420A2178

Emellett a szövetség tagjai a fejlesztésben is együtt tudnak működni. Az összefogás növeli az esélyét annak, hogy a Hyundai terveinek megfelelően a világ három legnagyobb villanyautó-gyártójának egyikévé váljon. A gyártó azt tervezi, hogy 2030-ban már 3,64 millió elektromos autót fog exportálni a világ országaiba.

Ennek érdekében 18 milliárd dollárt, vagyis nem kevesebb, mint 6157 millió forintot - ami egyébként Magyarország GDP-jének közel tizede - fektet be a villanyautók gyártásának felfuttatásba.