Bugatti-alázó, Szlovéniából

2011.03.08. 17:54

Több mint ezer lóerő ezerkétszáz kilóban – így a négyszázas tempó is könnyedén meglesz. Láttunk már hasonlót, de nem Kelet-Európából.

A Shayton Equilibrum név hallatán inkább valami nagyképű amerikai modellre gondolna az ember, pedig ez az autó Szlovéniából indul világhódító körútjára. A balkán sarkából nem egyszerű felkelteni a gazdag vásárlók figyelmét, de a tervezők mindent megtettek, hogy elképesszék a világot. A forma pontosan megmutatja, hogy mire számíthatunk, valahol félúton van a Maserati MC12-es és a Pagani Zonda között. Az autó teljesítménye azonban túlszárnyalja még a két olasz szörnyetegét is. A V12-es, feltöltött motor csúcsteljesítménye 1084 lóerő, a maximális nyomatéka pedig 930 Nm. Mindehhez egy karbonszálas karosszéria és váz tartozik, amely csupán 1200 kg-ot nyom.

Ahogy a számok alapján sejthető is, repülőgépeket megszégyenítő dinamikát kínál az Equilibrum: 3,1 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra, 8,9 alatt 200-ra, a végsebessége pedig 400 km/h fölé adódik. Természetesen ehhez mérten drága is: a pontos összeg nem ismert, csak annyi biztos, hogy bőven egymillió euró felett lesz egy-egy példány ára. Hatalmas keresletre persze a gyártó sem számít, így évi 20 példányt készítenek majd, abban reménykedve, hogy akad ennyi megszállott, aki a Bugattiknál is gyorsabb autóra vágyik.