Távozik az utolsó olasz luxusautó

2011.03.23. 11:58

A Maserati Quattroporte lassan pályafutása végéhez érkezik – nem csoda, végülis hét éve tartja a frontot, így eljött a váltás ideje.

Az olaszok luxusmodellje persze nem utód nélkül tűnik el, jön az utód, egyes feltételezések szerint már amerikai Chrysler alapokon. Az aktuális Quattroporte ugyanis meglehetősen drága, egyedi padlólemezre épül, így messze nem hajt annyi hasznot, mint a riválisai. A Fiat azonban – a Chryslertől átvett 300C platform felhasználásával – változtat ezen. Az egyelőre csak M156-os projektként ismert utód meglepően rövid idő alatt elkészült, állítólag már az ősszel bemutatják a Frankfurti Autószalonon. A Ferraritól származó V8-as motorok várhatóan maradnak, mind a 405, mind a 440 lóerős változat, a karosszériát és a hajtásláncot azonban kicserélik körülöttük.

Az új Quattroporte várhatóan nagyobb lesz, mint az elődje, hiszen egy kisebb szedánt is be akarnak vezetni mellé egy-két éven belül – valamit, ami az egykori Biturbo mintájára az aktuális hármas BMW-vel versenyezhet majd. Ezen kívül még egy harmadik modell tervezése is folyamatban van: úgy tudjuk, egy Jeep-alapú Maserati SUV-on is dolgoznak.