A legvadabb Nissan Leaf

2011.04.18. 06:08

A new york-i autókiállításon leplezi le a Nissan a Leafből készült versenykoncepciót. A Nismo csak az alapjait tartotta meg a villanyautónak: a végeredmény egy sokkal könnyebb, mozgékonyabb, stabilabb, gyorsabb autó lett.

A hátsó ajtókat kidobták, az autó belsejét kibelezték: nincsenek kárpitok, zajcsillapító rétegek, a navigáció és a hifi is ment a kukába. Az akkumulátorokat áthelyezték az autó közepére, hogy jobb legyen a súlyelosztás – így középmotoros módjára kanyarodhat a Leaf Nismo RC.

A versenygép nagyjából 40%-kal könnyebb a széria változatnál, ami bődületesen nagy különbség – a Nismo mindössze 940 kilogramm. Ugyanakkor 30 centivel rövidebb és 17 centivel szélesebb is annál – a szabadmagasság mindössze 6,1 centi. A hátsó szárny szögét a pilóta menet közben is változtathatja.

A 80kW-os villanymotor legfeljebb 107 lóerő teljesítményre és 280 newtonméteres forgatónyomatékra képes: a 0-100 km/h sprint megvan 6,85 másodperc alatt, a végsebesség 160 km/h körül alakul. Verseny körülmények között nagyjából 20 perces futásteljesítményre lenne képes a Nismo Leaf, a gyorstöltés ciklusideje 30 perc – ezzel 80%-os töltöttséget érnek el az akkuk.

A Nissan kommünikéje szerint a Nismo Leaf RC-t kizárólag bemutatókon vetik majd be, tehát egy ideig nem fogjuk látni, mit is tud a pályán. Azt azonban hozzátették, hogy a közeljövőben mindenképpen szerveznek majd nullemissziós járművek részére kiírt kupasorozatot.