Először autózták végig az Északitól a Déli-sark közti utat – ráadásul villanyautóval

2023.12.20. 14:15

A modern elektromos autók ma már elég jól használható hatótávot nyújtanak, így teljes értékű autóként is kezelhetjük őket. Persze még mindig van olyan terep, ahova nem való, de egyelőre nem is kell mindent tudnia. Emellett mégis váratlanul nagy utazást sikerült letolnia egy házaspárnak egy Nissan Ariya típusú elektromos autóval.

A skót házaspár, Chris és Julie Ramsey, még 2017-ben lenyomtak egy komoly elektromos autós túrát. Akkor egy Nissan Leaffel mentek végig a 12 ezer kilométeres Mongol Rallyn. Ez is elég súlyos kör, de erre most rádobtak még egy lapáttal, és úgy döntöttek, hogy elmennek az Északi-sarktól a Déli-sarkig természetesen megint egy elektromos autóval. Mivel a Leaf anno bejött, ezért márkahűségből idén egy Ariyával estek neki a 30 ezer kilométeres távolságnak. Korábban, amikor még csak a tervezés zajlott, már írtunk róluk, viszont az ötlet már akkor sem volt újkeletű.

Az úthoz egy összkerekes modellt választottak, amit 87 kWh-s akkumulátorral szerelnek, így a WLTP mérés szerinti hatótáv 509 kilométer. A rendszer összteljesítménye 301 lóerő, amihez 600 Nm nyomaték tartozik. Az autónak ezen részeihez nem nyúltak, viszont az elöl MacPherson, hátul multilink futóművet megerősítették. A sárvédőíveket kijjebb húzták, hogy beférjenek alá a terebélyes terepgumival szerelt kerekek.

Így indultak neki az expedíciónak, ami aztán 10 hónapig tartott, és helyenként egészen extrém megoldásokat követelt. Ahol legalább egy kókadt konnektort találtak, ott tudták tölteni az expedíciós Ariyát, viszont időnként a civilizációtól messze nem volt ilyen lehetőségük. Ilyenkor hordozható napelemekkel és szélerőművekkel oldották meg az áramfejlesztés, és az autó töltését.

A házaspárnak sikerült teljesítenie a távot, azt mondták, hogy a sokéves tervezés után szinte el sem hiszik, hogy odaértek. Mindig is bíztak az elektromos autók képességeiben, és tudták, hogy az Ariyájuk teljesíti majd a távot. A Nissan egyébként hozzátette a kalandhoz, hogy nemcsak az első elektromos autó, de az első autó, ami teljesítette ezt a hihetetlen utat.

Forrás: Carscoops