Elektromos Nissannal mennek sarkkörtől sarkkörig

2022.05.25. 09:09

Lesz, aki őrültnek bélyegzi majd ezért a skót Chris Ramseyt, de a terve az, hogy egy tisztán elektromos Nissan Ariyával tegyen meg nagyjából 27 ezer kilométert, az Északi-sark és a Déli-sark között.

Úgy néz ki, a meredek ötlet ráadásul nem lehetetlen, ha nem is lesz egyszerű megvalósítani: állítólag négy éve folyik a tervezőmunka, és elég jó lehet az esély a sikerre, ha a Nissan is támogatja a túrát, és segít megépíteni az Ariya expedíciós változatát, nagy kerekekkel és más speciális átalakításokkal.

Ramsey persze már bizonyított korábban: 2017-ben egy első generációs Nissan Leaffel teljesítette a több mint 12 ezer kilométeres Mongol Rallyt. Akkor kényszerűségből olyat is csináltak, hogy közvetlenül egy villanyoszlopról töltötték az autót, és valamivel több, mint napi kétszáz kilométeres átlaggal, 56 nap alatt teljesítették az óriási távolságot.

Az Ariya persze nagyobb hatótávú, legalábbis elviekben: az összkerék-hajtású változat, amiből az expedíciós autót építik, a gyári adat szerint 425 km körül megy el egy töltéssel, viszont itt a távolság is több, mint a duplája, és a sarkkörök közelében nem csak a hideg csökkentheti drámaian a hatótávot, de még villanyoszlop sem akad akár több száz kilométeres körzetben.

A kihívás tehát óriási, viszont a tervek szerint 2023 márciusában elindulnak a hatalmas útra, és ha összejön a mutatvány, az hatásos reklámja lehet a Nissan új villanyautójának, amely először kínál a Teslákéhoz mérhető teljesítményt és hatótávot.