Az új ál-BMW neve: 530

2011.04.24. 07:59

Új modellt mutatott be a Brilliance, a BMW kínai partnere a Sanghaji Autószalonon: bár nem indigós koppintás az 530-as számon futó limuzin, nehéz lenne letagadni, honnan kaptak ihletet a tervezői.

Vérbeli kínai kreáció az 530-as; ha át is vették a BMW számozási logikáját, a képletben benne felejtettek egy kettes szorzót, hiszen a 4,7 méteres limuzinba egy gyengécske 1,6-os benzinmotort szerelnek. Igaz, becsszóra ígérik, hogy hamarosan jön az 1,5-ös turbó, fergeteges 136 lóerővel, de még azzal sem fogják nagyon megszorongatni a szintén a kiállításon bemutatott új M5-öst.

A technikát ezek szerint nem hagyják másolni a bajorok, még a futóműve is az évtizedes, elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros recept szerint készül a Brilliance 530-asnak. Viszont az ábrázata egyértelműen BMW-s stílusjegyeket mutat, még ha fel is csúszott rá tévedésből egy telibe krómozott Skoda-maszk.

Elsőre meglepő, hogy a müncheniek szemrebbenés nélkül hagyják másolni a kínai pajtást, de ha belegondolunk, semmilyen téren nem rontják az üzletüket - a Brilliance egészen más homokozóban játszik. Ahhoz még el kell telnie pár évnek, hogy a BMW-nek rettegnie kelljen az ázsiai konkurenciától, addigra meg nyilván meghúzzák a gyeplőt távol-keleti partnerüknél.