Egy vagyonba kerül a kis Maserati

2011.05.05. 16:14

A Fiatnak komoly tervei vannak a Maserati márkával, de azt is jól tudják, hogy siker nincs befektetés nélkül. Így mintegy 500 millió eurót költenek a következő új típus elkészítésére.

A Quattroporte kis testvére, amellyel az ötös BMW-nek és a többi, hasonló méretű német modellnek próbálnak konkurenciát csinálni, meglehetősen régen készül. Többször újrakezdték a fejlesztést, és le is állították a pénzügyi válság legrosszabb pillanataiban, de úgy néz ki, mostanra mégis közel a befejezés. A típust, amelyet hátsókerék-hajtású padlólemezer építenek, méghozzá ugyanarra, amelyre az Alfa 166-os utódját is, az egykori Bertone üzemben szeretnék gyártani, de ehhez a kérdéses gyárat teljesen át kell szerszámozni, ami nem olcsó mulatság.

A félmilliárd euró jelentős része erre megy el, bár sokat költenek belőle fejlesztésre is. Az eredmény évi 50 ezres kapacitás lenne, amelyet rövid idő alatt meg is duplázhatnak, ha a szükség úgy hozza. Ennyi Maserati persze aligha kell majd, de valószínűleg készül itt több másik típus is azonos műszaki alapokra, az Alfa Romeónak, a Lanciának és talán a Chryslernek is.