Idő előtt távozik a legerősebb Ferrari

2011.05.11. 17:36

Rég nem volt ilyen rövid életű Ferrari, és persze ezúttal sem a sikertelenség az ok, hisz az 599-esre most is több évet kell várni. Viszont időközben ugrott egyet előre a Ferrari műszaki verziószámlálója, így a Fiorano utódja minden szempontból sokkal korszerűbb lehet.

Annyit tesz a Ferrari, hogy az amúgy is esedékes modellfrissítés helyett 2012-re teljesen új csúcsmodellt készítenek, a túrasport-kategóriás FF bázisán. A típus alumínium struktúrára épül majd, a motorja az FF 6,3 literes, közvetlen befecskendezéses V12-esén alapul majd, de a hírek szerint 7 literes lesz, és nagyjából 700 lóerős, ennek ellenére takarékosabb és tisztább üzemű, mint az 599-es hatliterese. Maga a karosszéria is könnyebbé válik, így az autó dinamikája érezhetően javul majd. Az új gépbe elektronikus differenciálmű és hétfokozatú, dupla kuplungos automata váltó kerül, viszont valószínű, hogy az összkerék-hajtás kimarad – Maranellóban még mindig abban hisznek, hogy egy vérbeli sportautó csak hátul hajt.

A Ferrari ezzel a váratlan lépéssel teljesítményben és műszaki színvonalban is a konkurencia előtt maradhat, annak ellenére, hogy a Lamborghini és a McLaren is alaposan rákapcsolt mostanság. Nem ez lesz persze az egyetlen újdonság az elkövetkező években – többek közt arról is hallani, hogy a California is megörökölheti az FF négykerék-hajtásának egy változatát, amelyet némi felárért építenek majd be a kisebb túramodellbe.