2011.06.11. 10:17

2009-ben majdnem új gazdára talált az Opel, aztán a General Motors a szerződés aláírása előtt napokkal kihátrált a német kormányzat által összehozott üzletből, és megtartotta európai leányvállalatát. Most azonban olyan pletykák indultak útnak Németországból, hogy a GM ismét az Opel eladását fontolgatja, mivel az jelentős veszteséggel működik.

Home Opel 002

Pontos adatunk nincs, hiszen az Opel zárt részvénytársaságként működik, de állítólag az első negyedévben 260 millió euró volt a deficit, ami valóban hatalmas összeg – éves szinten akár egymilliárd euró felett is lehet a veszteség. Ám ha ez igaz is, az Opel eladása aligha lenne jó döntés a GM részéről, hiszen Rüsselsheimben működik az egész konszern legnagyobb fejlesztőközpontja, amely nem csak az Opelt, de a többi GM márkát is kiszolgálja. Itt tervezik a legnépszerűbb, középkategóriás modellek műszaki alapjait, és a konszern négyhengeres motorjainak zömét is. Az Opel eladásával ezeket a fejlesztéseket máshová kéne költöztetni, ami drága és nehézkes folyamat.

A Des Spiegel és az Auto Bild által megszellőztetett pletyka azonban nem veszi figyelembe a realitást: a lapok szerint az Opel eladásáról egy kínai partnerrel, és a Volkswagennel is tárgyal a General Motors. Ráadásul a GM sem siet tisztázni a helyzetet: bár azt nyilatkozta a cég szóvivője, hogy mindez puszta spekuláció, egyértelműen nem mondta ki, hogy a spekulációknak ne volna alapjuk. Innentől pedig nem zörög a haraszt elven akadálytalanul terjedhet tovább a pletyka. Ezt elsősorban a szakszervezetek képviselői nehezményezték, mivel egy tulajdonosváltás könnyen járhat munkahelyek megszüntetésével.

Egyelőre bizonytalan, hogy mi a GM szándéka az Opellel, de úgy tűnik, hogy változtatásokra lesz szükség, akár eladják a céget másnak, akár nem, hosszú távon ilyen veszteséges működést ugyanis biztosan nem tud finanszírozni a vállalat.