Bedöglő hibrid Toyoták

2011.06.29. 17:05

A Toyota már megint visszahívást kénytelen szervezni, ám most ráadásul a legrdágább benzin-elektromos típusok némelyikével van probléma. A Toyota Highlander Hybrid nálunk ugyan nem volt kapható, viszont a Lexus RX400h igen.

Összesen 110 ezer autó visszahívását rendelték el, ezek nagy részét, mintegy 80 ezret az Egyesült Államokban. Kisebb mennyiség azonban jutott a hibás szériából Európába és Japánba is, így ezeket is ellenőrizni kell. A meghibásodást, amelytől az autó legrosszabb esetben leáll, néhány rosszul forrasztott tranzisztor okozza. Ezeket ellenőrzik végig az összes autón - a diagnosztika maga maximum tíz perc - és ha hibát találnak, azt mintegy négy óra alatt tudják javítani. A hazai importőr tájékoztatása szerint itthon összesen 81 autót érint az akció, ezek tulajdonosait egyénileg értesítik a részletekről.

A Toyota ugyan jelenleg is a világ legnagyobb autógyártója, de az elmúlt években hatalmas volumenű visszahívások rontották a hírnevét. 2009 óta bő tízmillió autót kellett visszarendelni különféle típushibák orvoslása érdekében. A gyártó vezetői is elismerték, hogy a problémák nagy részéhez a típusfejlesztés felgyorsítása és a hirtelen megnövekedett termelés vezetett. Tovább nehezíti a cég helyzetét a japán szökőár-katasztrófa, amelynek következtében egyes modellekkel Japánt is Európából kell ellátni, ennek ellenére a cég az idén is nyereséges működésre számít.