A Datsun lesz a japán Dacia?

2011.07.06. 10:35

Amióta 1986-ban nyugdíjazták a Datsun márkát, hogy a japán cég autóit egységesen Nissan néven kezdjék árusítani világszerte, időről időre felbukkan a pletyka a régi márkajelzés felélesztéséről. Biztos, hogy léteztek is ilyen tervek - 2002-ben maga Carlos Ghosn, a Renault-Nissan cégbirodalom nagyfőnöke is elismerte - de eddig nem jutottak el a megvalósításig.

A Nikkei híre szerint most jött el az idő a Datsun márka feltámasztására. A Nissan állítólag követi partnere, a Renault példáját, és egyes piacokon igazán olcsó tömegmodelleket készül piacra dobni. A Dacia típusainak átcímkézett változatairól, illetve még olcsóbb típusokról van szó - például a Lada Granta tovább egyszerűsített kiviteléről - amelyeket akár 5000 dollár körüli áron dobhatnak piacra. Ezeket viszont egyszerű megoldásaik miatt nem szeretnék összemosni a Nissan márkanév alatt forgalmazott igényesebb autókkal. Itt jöhet a képbe a Datsun márkanév, amelyet elsősorban Dél-Amerikában, Oroszországban és más szovjet utódállamokban, Indiában, esetleg Kínában vezetnének be.

Egy márkanév bevezetése persze lassú és költséges folyamat, még ha a Datsun korábban létezett is, és Indiában például még mindig futnak régi, Japánból importált használt példányok. Így az első Datsun 2013 előtt aligha jelenik meg, és szélesebb választékot csak az évtized második felére kezdhet kínálni.