Orosz autó tíz éves várólistával

2011.07.18. 13:01

A ë-Auto (jo-Auto) tavaly jelent meg, teljesen váratlanul, és rögtön három prototípust is bemutatott. Egy kisautót, egy dobozos mini-furgont és egy magas építésű kupét, amely terepen is jól boldogulhat. Azt azonban senki nem gondolta, hogy ekkora lesz az érdeklődés.

Bár a gyártás beindítását csak 2012-re ígérik, már most több mint százezren jelezték vásárlási szándékukat, azaz ha mindenki, aki leadta a rendelését, kifizeti és átveszi az autóját, akkor a tervekben szereplő évi tízezres gyártás mellett tíz évig tart majd kielégíteni az igényeket. Azt persze nem tudjuk, hogy a megrendeléseket mennyire lehet komolyan venni, hiszen semmiféle előleget nem kellett letenni, legalábbis egyelőre, vásárlóról pedig csak akkor érdemes beszélni, ha valaki leteszi a minimum 350 ezer rubeles - úgy 2,4 millió forintos - vételárat, ami orosz mércével egyáltalán nem kis összeg.

A ë-Auto kocsijai elvben nagyszerű vételnek tűnnek, hiszen nem egyszerű tucatmodellek: egyfajta hibrid hajtáslánc mozgatja az ultrakönnyű, állítólag változattól függően csupán 700-750 kilogrammos karosszériát. A hajtást villanymotor végzi, de a rendszer nem tisztán elektromos, a hatótávolságot egy kis wankelmotorral növelik használható mértékűre.

Az persze nagy kérdés, hogy egy ilyen komplikált gép mennyire lehet jó minőségű, vagy biztonságos, különösen ilyen árért, de ha a szép ígéretek igaznak bizonyulnak, akkor azok, akik időben megrendelték saját példányukat, akár jól is járhatnak - a többiek viszont várhatnak a sorukra éveken át.