V16-os Rolls-Royce a vicc kedvéért

2011.07.19. 17:38

Egy egyszerű önreklám kapcsán derült ki, hogy a tizenhat hengeres Phantom elkészült, méghozzá Rowan Attkinson, alias Mr. Bean kedvéért. A közismert brit komikus legújabb filmjében szerepel az autó, amely az eredeti tervek szerint a csúcs-Rolls lett volna.

A titokra a Top Gear legutóbbi adásában derült fény, ahol Attkinson volt a sztárvendég. Sokan várták már ezt a pillanatot, hiszen a színész közismert arról, hogy gyűjti, és időnként össze is töri a különleges autókat. De azon felül, hogy körrekordot döntött a Kia Cee'ddel a versenypályán, egy igazán érdekes autót is hozott, sőt, elmesélte a hozzá kapcsolódó sztorit is. A színész szerint a BMW eredetileg azt tervezte, hogy a Phantommal teljesítményben is leiskolázza az összes konkurens luxusautót, és kifejlesztett egy 9 literes V16-os motort az autó számára. Később azonban mégis egy olcsóbb és kevésbé hivalkodó V12-es került az autóba, és a nagyobbik motorból csupán négy-öt próbadarab készült, amelyek mindeddig raktárban pihentek.

Attkinson azt mondja, a második Johnny English film kapcsán, amely az ősszel jelenik meg, felkereste a Rolls-Royce vezetőit azzal a kéréssel, hogy ugyan építenének-e a produkció kedvéért egy V16-os Phantom kupét, ha már úgyis minden megvan hozzá. És a luxusautó-gyártó meglepő módon teljesítette a kérést, így a legújabb James Bond paródiában egzotikusabb autó jut a főhősnek, mint az eredetiben bármikor.