A Saabot a bíróság sem menti meg

2011.09.08. 15:38

Meghiúsult a Saab elkeseredett menekülési próbálkozása azzal, hogy a vanersborgi bíróság elutasította a cég csődvédelmi kérelmét. Ez annyit jelent, hogy az autógyár már nem kap több haladékot: ki kell fizetnie a számláit, különben kezdődhet a felszámolás.

saabrot

A Saab problémái már tavasszal nyilvánvalóvá váltak, amikor le kellett állítani a gyártást a ki nem fizetett beszállítók miatt. Később néhány hétre még beindultak a gyártósorok, de a nyáron már nem készült egyetlen autó sem, és egyre inkább úgy néz ki, már nem is fog. A működéshez szükséges anyagi források gyakorlatilag elfogytak, és újabb befektetők felkutatására már nincs idő. A Saabot birtokló Swedish Automobile vezetése épp ezért kért csődvédelmet a bíróságon, hogy hat hónapnyi haladékhoz jusson: így lett volna rá esély, hogy megszerzik a szükséges pénzösszeget, és újra beindítják a gyárat, a bíróság viszont elutasította a kérelmet.

A pontos következmények egyelőre nem ismertek, de a Saab vezetése biztosan reagál majd a bíróság döntésére, így talán arra is választ kapunk, hogy ők maguk látnak-e lehetőséget a vállalat helyzetének stabilizálására.