Egy vagyont kaphat a Saab

2011.09.15. 15:36

A svédek legígéretesebb kínai partnere, a Youngman Pangda eddig is egy kisebb vagyont kívánt befektetni a Saabba, de most akkora összegről beszélnek, amely tényleg kiránthatná a céget a bajból.

sb 463

A Saab szappanopera legtalányosabb szereplője szólalt meg most, hogy a svéd gyártót már valóban csak egy hajszál választja el a megszűnéstől. A Youngman Pangda, egy sikeres kínai autókereskedő vállalat, amely korábban is jelezte befektetési szándékát, most jelezte, hogy akár 8 milliárd svéd koronát – mintegy 870 millió eurót – is befektetne a Saabba, persze jelentős részesedésért cserébe, és kisebb részletekben.

Ez alapvetően örömhír a Saab vezetése számára, hiszen épp a pénz hiányzik, hisz már nem csak a fejlesztéseket, de a gyártást sem tudják finanszírozni. A baj az, hogy akár a korábban beígért 70 millió eurós gyorssegély és a vegyesvállalat alapítására szánt 245 millió, ez az összeg is csak akkor érkezhet meg Svédországba, ha a kínai hatóságok rábólintanak az üzletre. Ez egyrészt elég hosszadalmas folyamat eredménye, másrészt egyáltalán nem biztos a kimenetele. Egy korábbi kínai befektetőt már megakadályoztak a hatóságok abban, hogy nagy pénzt pumpáljon a Saabba, és nem lehetetlen, hogy Youngmannal is ezt teszik a hivatalnokok.

Közben a Saab nem termel, és mind az alkalmazottainak, mind a beszállítóinak tartozik. Ráadásul a csődvédelmi kérelmüket a bíróság első fokon elutasította, pedig ez időt nyert volna a vállalatnak. Így most minden azon múlik, hogy a kínai állam rábólint-e a Youngman tervére, és ha igen, akkor még egyben lesz-e a svéd gyártó, vagy széthordják a hitelezők.