A legveszélyesebb Mazda 2-es

2011.11.04. 06:06

A Mazda 2 kellemes kisautó, de azzal nem vádolható, hogy letépné bárki fejét. Az idei SEMA Show-n azonban kiállítottak egy változatot, amelybe beleműtötték a Mazda 3 MPS hajtásrendszerét.

A Mazda Turbo 2 tanulmány 2,3 literes motorja 263 lóerős, az autó üres tömegét viszont 1050 kilogrammra csökkentették. Ez papíron elég jól hangzik, ahogy a többi fejlesztés is – a HR rugóstagok, a Brembo fékek, a Yokohama sportgumik és a többi értékes, versenyautókhoz kifejlesztett alkatrész. Amitől mégis félelmetes az amúgy szépen feldíszített hot-hatch, az az elsőkerék-hajtás. Ekkora teljesítménnyel kombinálva még az amúgy stabil útfekvést ígérő sportfutóművel is minimum trükkös irányíthatóságot ígér, legalábbis abból kiindulva, amit a nehezebb és nagyobb, de hasonlóan erős Mazda 3 MPS-ről tudunk.

A Turbo 2 célja persze nem az, hogy megölje a potenciális Mazda vásárlókat, így egyelőre nem is tervezik a forgalmazását. A cél inkább az volt, hogy megmutassák az amerikai tuning-rajongóknak a kisautóban rejlő lehetőségeket – hátha így a jövőben többen választják a típust, akár egy kiadós átalakítás alanyául.