A Honda Accord sötét jövője?

2012.04.23. 17:44

Mondjuk illedelmesen, hogy megdöbbentően néz ki a Honda új szedán-tanulmánya, bár hazudnánk, ha azt állítanánk a Civicet ismerve, hogy meglepődtünk a látványon. A legfurább az, hogy a Concept C profilból kifejezetten dögös, csak szemből lepte el a káosz.

Ahogy a legtöbb, magára valamit is adó autógyár, a Honda is készített egy tanulmányautót az Auto China kiállításra, hogy megmutassa, milyennek képzeli a jövő sikermodelljét a világ legnagyobb autópiacán. A helyi autódivatnak megfelelően a japán gyártó szakemberei egy nagy, Accord-méretű szedánt ütöttek össze, feltűnő formatervvel. A neve C lett, ami a gyáriak szerint egyszerre jelent több dolgot: Cool, azaz klassz, Challenge, azaz kihívás, és China, azaz kína is lehet a nagybetű jelentése. A formaterv egész bátor, és oldal- illetve hátulnézetből egész harmonikus is, az egyetlen terület, amelyen talán érdemes volna még dolgozni, az autó orra. Mintha túl sokmindent akartak volna összezsúfolni: a mai Hondák szárny-szerű orrdíszét, egy nagyobb hűtőrácsot, agresszív légbeömlőket – szóval mindent, ami mostanság divat. Sok lett, talán ha kevesebbel is megelégszenek, szerencsésebb lett volna az összkép.

A típust persze Kínának ígérik, és elképzelhető, hogy az ottani ízlésvilágnak így is megfelel majd. A tervek szerint a Guangqi Honda gyártja majd az autót egy új gyártósoron, ahol évente akár 120 ezer példány is készülhet. Ugyanakkor nem kizárt, hogy hasonlóképp képzelik el a következő Honda Accordot – nem is lenne olyan rossz, ha egy új orr-résszel sikerülne letisztázni a formatervet.