Megvadítják a Mazda sportkocsiját

2012.06.26. 14:40

A Mazda kétüléses roadsterének a tökéletes összhang a legnagyobb aduja, de ez nem jelenti, hogy ne lehetne még vonzóbbá tenni. A japánok most ezzel próbálkoznak: jön az MX-5 GT.

Az MX-5-tel eddig nem szállt be a lóerő-versenybe a Mazda, és erre jó oka volt. Egyrészt a kis kétüléses legnagyobb ütőkártyája az ára, és a nagyobb teljesítmény erősebb, azaz drágább alkatrészeket kívánna. Másrészt ott volt az RX-8, amelynek még véletlenül sem akartak belső konkurenciát teremteni. Most azonban, hogy már nem gyártják a karcsú Wankel-motoros kupét, kifejezetten hiányzik valami a sportkocsi-paletta tetejéről. Ezt az igényt elégíthetik ki az MX-5 GT-vel, amely minden téren többet nyújt az eddigi változatoknál.

A tervezők az alapvető felépítésen nem változtattak. Maradt a kétliteres négyhengeres, csakhogy 160 helyett 208 lóerőt hoztak ki belőle némi átalakítással, ami jobb gyorsulást és végsebességet ígér. Emellett keményebb, szélesebb nyomtávú futóművet, a hozzá passzoló karosszériaszélesítő készletet, diffúzoros hátsó lökhárítót és nagyobb felniket kapott az autó. Számos karosszériaelemet karbonszálas műanyagra cseréltek a tömeg csökkentése érdekében, emellett az autó fix bukókeretet és Recaro sportüléseket kapott. Lényegében érett sportkocsi lett a spórolásra kihegyezett kétülésesből.

A Mazda persze nincs abban a helyzetben, hogy a piac felmérése nélkül elkezdje gyártani az új változatot, ezért egyelőre tanulmányautóként mutatják be. A helyszín a Goodwood Festival of Speed lesz, ahol várhatóan sok potenciális vásárló jelenik majd meg – elvégre ez az európai sportkocsi-rajongók legismertebb zarándokhelye – így lesz mód bőven a piac felmérésére. Ha lelkes lesz a fogadtatás – amiben mi nemigen kételkednénk – akkor jöhet a gyártás.

Így lesz mivel megfogni azokat, akik a jelenlegi MX-5-öst vérszegénynek találják, és persze ismét lesz egy Mazda, amely jól mutat a poszteren – az pedig fontos, ha a márkának a tinik álmaiban is helyet szeretnének csinálni. Elvégre ők a jövő vásárlói.