A Mazda megcsinálta, győz a Wankel

Teszt: Mazda MX-30 R-EV Edition R

2024.02.19. 15:35

A plug-in hibrid csak hangyányival drágább a tisztán elektromos MX-30-nál, ezer kilométeres tesztemmel pedig azt feszegettem, mennyire lehet gazdaságos a generátorként dolgozó Wankel-motor az akkumulátor nyolcvan kilométernyi elektromos kapacitása után.

A teljesen elektromos Mazda MX-30 2021 óta van velünk, és kompromisszumos választásnak számít a maga 35,5 kWh-s akkumulátorával, illetve az ezzel elért 110-210 km közötti hatótávolsággal.

Mai áron minimum 13,5 millió forintért általában többet várnak azok, akik nem szigorúan egy agglomerációs sugarú körben, a háztartásban második autóként szeretnének elektromos Mazdát. Szerencsére Hirosimában is érezték, hogy valamit tenni kell, és mivel az RX-8 gyártásának 2012-es leállítása óta szerették volna visszahozni egyedi benzinmotorjaikat, megszületett a Wankelt generátorként használó plug-in hibrid MX-30 R-EV. Alapáron csupán százezer forinttal kerül többe, mint a Wankel nélküli. Cserébe ez végre örömmel kimegy a világból.

Japánban és Ausztráliában az MX-30 létezik a kétliteres G20e benzinmotorral is, összkerékhajtású lágy hibrid formában. Az európai plug-in R-EV a villanymotorral továbbra is az első tengelyt hajtva viszont azzal indít, hogy az EV akkumulátorát lefelezve, így 17,8 kWh kapacitással nagyjából nyolcvan kilométert garantál egy teljes feltöltés után. A kisebb csomagra a tömeg és a súlyelosztás optimalizálása miatt van szükség, hiszen a Mazda szerint a 143 lóerős EV és a 167 lóerős PHEV között így is lett 132 kiló, az utóbbi kárára.

A híresen pontos magyar forgalmi szerint az MX-30 R-EV Edition R 1806 kilót nyom, napfénytetővel.

Szerencsére a rekuperációt minimálisra állítva ebből nagyon keveset érezni, az MX-30-ban pedig hátrafelé nyíló ajtajaival, a B-oszlop nélküli karosszáriával továbbra is megvan a különlegesség varázsa, a szűk rés miatti komplikált be- és kiszállással együtt. Az R-EV már csak a hajtáslánca miatt is teljesen egyedi a plug-in hibridek között, így garantáltan lesz miről beszélgetni akkor is, ha a másik fél is a plug-in technológia rajongója.

A forgalmiban az égéstér-alapú felszorzás miatt 1660 köbcentisnek írják, valójában viszont 830 cc a Wankel lökettérfogata. Közvetlen befecskendezéses, EGR-szeleppel tisztábbá tett egyrotoros Mazda bolygódugattyús, melynek teljesítménye 74 lóerő 4700-as fordulaton, csúcsnyomatéka pedig 116 Nm 4000 környékén. Az akkumulátort és az ötvenliteres benzintankot is feltöltve az MX-30 R-EV tényleg simán hozza a hatszáz kilométer feletti hatótávolságot. Akinek ennyi sem elég egy plug-in benzinestől, vegyen egy autópályázásra optimalizált dízelt.

Míg 2010-ben az Audi A1 e-tron koncepció csak játszott a Wankel-hatótávnövelő gondolatával, a Mazda most megcsinálta, és a jövőre nézve is hatalmas fantáziát lát a technológia hibrid felhasználásában, akár sportosabb modellek esetében is.

Biztos, hogy sokan másképp képzelték a Wankel visszatérését, ám a bolygódugattyús felépítés áramtermelési hatékonysága és kompakt mérete az MX-30 orrában a Mazdát igazolják. Más kérdés, hogy a belsőégésű hatótávnövelő bekapcsolása leginkább egy olyan ipari hűtő kompresszorának hangjára emlékeztet, amelybe egyszer már beletolatott egy targoncás. Főleg hidegen karcos, de közben aranyos jelenség is az egyrotoros Wankel, mely a Mazda prospektusa szerint „szinte rezgéstelenül" végzi feladatát.

Szinte! Bár valóban nem a rezgések frekvenciájával, sokkal inkább a motortér hangszigetelésével szemben élhetek jogos kritikával, mivel az MX-30 elektromos módban még a szokásosnál is csendesebb. Mikor belép az áramtermelés, észreveszed.

Azt sikerült megállapítani a rendszerről, hogy ezer kilométer alatt, három és fél teljes töltéssel támogatva a távra leosztva három literes tisztán benzines fogyasztásnak felelt volna meg. A gyakorlatban harminc liter benzin a Wankelben, illetve saccra kicsivel ötvennél több kWh az akkumulátorban elégnek bizonyult ezer kilométer egyáltalán nem spórolós, ám autópályát nem érintő teljesítéséhez. Maximum 120 km/h, sok városi dugóval fűszerezve.

Mellékszál, hogy a négyezernél is kevesebbet futott autó többször is alacsony olajszintet jelzett, ami lehetne akár egy régi mazdás vicc is, ám a használati útmutató hatodik oldala szerint egy teljesen normális, idővel megszűnő olajfogyás. Mint szénacél serpenyőt a lenolaj, úgy nemesíti az égő kenőanyag az autóipar legmodernebb Wankelét. És a kis teknős a műszerfalon? Szintén kifejezetten rövid ideig elképzelhető, hogy csökken a teljesítmény, ha induláskor a teljesen lemerült akkumulátort kelti életre a benzinmotor. Ilyenkor néhány perc alatt tölt annyit, hogy ismét a maximális teljesítmény álljon rendelkezésre, és a kedves teknős eltűnhessen az óracsoportból.

A villanymotor 167 lóereje és 260 Nm nyomatéka könnyedén mozgatja a Mazdára jellemzően ügyes futóművel segített hibridet, bár a 9,1-másodperces százas gyorsulás senkit sem fog infarktusba kergetni. A visszatáplálás öt állása közül a kormány mögötti fülekkel választhatjuk ki az épp releváns fékezőerőt, így a D++ az utazós, a D a városi, a D-- pedig a hegyről legurulós, a körforgalom előtt nagyot lassító fokozat.

Az MX-30 R-EV átlagfogyasztása nyilván aszerint lett súlyozva a WLTP szerint száz kilométerenként egy (1, uno, one, eins) liter, mert mindig illik kihasználni a nyolcvan feletti tisztán elektromos hatótávot. Ehhez képest szintén a WLTP szerint 17,5 kWh az átlagos villanyigény, amire az én személyes átlagom a következő lett úgy, hogy több esetben nem tudtam kábellel tölteni:

4,6 liter benzin és 14,9 kWh / 100 km. 

Szerintem nem rossz. Az MX-30 R-EV plug-in hibrid viszonylatban takarékos, a praktikusságát tekintve pedig ugyanazokkal a kihívásokkal küzd, mint az EV variáció. Méreteit tekintve kompakt, belül hátul meglehetősen szűk. Bemászni és bepakolni továbbá olyan, mint ahogy a képek alapján a Freestyle-ajtókkal elképzeli bárki, aki próbált már olyan konzervatív játékosokat, mind mondjuk a megegyező tengelytávú Mazda CX-30.  

IMG 0115.png

Bizonyos szempontból a beltér is időutazás, hiszen nincs érintőképernyő, a Mazda tekerőkapcsolóját pedig vagy megkedveli valaki, vagy nem érti, hogy lehet ezt megengedni 2024-ben úgy, hogy a Mazda nem éppen a belépőszint. Én kedvelem a nyugalmat és átlagon felüli ergonómiát, amit a Mazdák konzisztensen nyújtanak, így a nosztalgiázást már a Mazda 6 remek búcsúszériájában sem bántam.

Ezekkel a városi dimenziókkal, illetve némi töltéssel a külföldi túrákat is gazdaságosan teljesítve a Mazda MX-30 R-EV releváns ajánlat, és bár a kétszínű festéssel, Wankel-logókkal, egyedi fejtámlákkal és filckárpittal megszórt forgómotoros ünneplés, az itt látható Edition R 16 040 000 Ft, az MX-30 R-EV indulóára 13 600 000 forint, ugyanezzel a teljesítménnyel.

Tavaly novemberben a Mazda legyártotta kétmilliomodik bolygódugattyús benzinmotorját, ez pedig már az MX-30-nak köszönhető. Ki gondolta volna, hogy így jön majd össze az 1967-es kezdés után?

Az MX-30 R-EV kicsit nehéz és alulkormányzott, de ettől még jó mozgású, a rekuperáció lekapcsolásával kifejezetten erőlködés nélkül gyorsuló, a jelentős holttér ellenére a szűk városban is könnyen parkolható, amúgy pedig plug-in hibrid hajtásláncú crossover. A Wankel kissé kellemetlen hangjáért cserébe rövid töltési szakaszokkal operál, az akkumulátor kevésből is sokáig húzza a forgalomban.  Ha pedig nulláról kell maximumra tölteni egy normál AC csatlakozással, két óra alatt megvan a nyolcvan feletti elektromos kilométer.

Nem vártam, hogy a Mazda emellett még a benzinfogyasztásban is meg tud lepni már hibridekhez képest, de örülök, hogy nekik lett igazuk.

Élethelyzettől függ, hogy valaki képes-e kihasználni a pusztán elektromos hatótávolságot. Plug-in hibriddel csak olyannak kéne közlekednie, aki valóban tudja tölteni is, hiszen egy soros benzinmotor változó fordulatszámon kevésbé optimális generátorként, hiába ajánl egyébként dinamikus teljesítményt a kombinált üzem. Zéró lokális emissziók ide, céges benzinkártya oda, az MX-30 R-EV a racionalitásával győz annak ellenére is, hogy a hírhedten olajzabáló Wankel-technológia pörög az orrában. Hogy épp mennyivel, azt az autó nem árulja el.

A Mazda megmondta, hogy a kevesebb több elektromos hajtással is, majd belátta, hogy az élet valódi feladataihoz a villanymotor mellé járhatna egy 830 köbcentis furcsaság is. Ezt senki más nem lépte volna meg, mint ahogy egy új 3,3-literes soros hathengeres dízelmotort sem gyárt bárki egy nagyobb SUV-hoz csak azért, mert az hozzá a legjobb. Ha beszélünk a Wankel-motoros plug-in hibrid japán autónkról, csak büszkén, bátran. Az ipari hűtők munkakedvének is jár a tisztelet.