BMW-ölő Alfa készül?

2012.08.09. 15:12

Bármilyen szép is a 159-es, sajnos nem hozta meg az Alfa Romeónak a remélt sikert. Évek óta terjednek a vadnál vadabb spekulációk az utódjáról, de hivatalos állásfoglalást eddig még nem hallottunk. Pedig állítólag mostanában véglegesítik a formatervét, és két éven belül már be is mutathatják.

Igaz, hogy a formáról egyelőre csak találgathatunk, de ismerve az Alfát, amiatt nem kell nagyon aggódni. Sokkal fontosabb, hogy milyen technikát sikerül összegereblyézniük hozzá, ha valóban a 3-as BMW ellenfelének szánják. Erre utalt ugyanis Sergio Marchionne, a Fiat-csoport nagyfőnöke.

A Giulia munkanéven futó fejlesztésről annyit tudni, hogy nagy valószínűséggel a Giulietta elsőkerék-hajtású platformját alakítják át hozzá. Nagyszilárdságú acélok nagyvonalú alkalmazásával teszik könnyebbé a súlya miatt sokat kritizált 159-esnél. Feltehetően a Dodge Darttal és a Fiat Viaggióval áll majd a legközelebbi rokonságban. Legerősebb motorját a pletykák szerint a Chrysler Pentastar V6-osából faragják, Multiair rendszerrel, de a 159-esből ismert 1750-es TBi és az 1,4-es, 120 lóerős Multiair benzines mellé nyilván dízelek is érkeznek majd.

Ha minden igaz, 1995-ös kivonulása után Amerikába is visszatérne az Alfa Romeo a Giuliával, mégpedig nem csak a forgalmazás, hanem a gyártás tekintetében is. A közös technikának köszönhetően a Dodge Dart illinois-i gyártóüzemében hatékonyan elő tudnák állítani az olasz limuzint, amelyet így olcsóbban tudnának kínálni az ottani piacon. A siker érdekében opcióként összkerék-hajtást is lehet majd rendelni a Giuliához.

Ha azt mondjuk a 159-esre, hogy a csillagok szerencsétlen együttállása alatt született, utódjáról sem mondhatunk szebbet. Mégis sikerült egy kívánatos, eszményi mozgású autót összehozni az olaszoknak, úgyhogy az utódról is inkább akkor ítélkezzünk majd, amikor már kipróbáltuk.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.