Megzúzták az egymilliárdos sportautót

2012.08.19. 19:45

Amíg ezen a hétvégén egész Amerika figyelme Pebble Beach-re szegeződött (ahol olyan érdekességeket lepleztek le, mint a BMW és a Zagato legújabb közös munkája, a Zagato Coupe), addig egy kicsivel arrébb, Laguna Secában az amerikai autógyártás egy klasszikusát, egy méregdrága ritkaságot tört össze tulaja.

A Shelby Daytona Coupe még a Ferrari GTO-nál is ritkább, már csak ezért is annyira drága: négymillió dollár (870 millió forint) az ára. 1964 és 1965 között gyártották őket. Mindössze hat készült belőlük, és ebből öt részt vett a Le Mans-i 24 órás versenyeken. Ennek az ötnek az egyikét, a modell utoljára gyártott példányát törték most össze a kaliforniai versenypályán.

A 2286-os alvázszámú Daytona Coupe-t tulajdonosa, Travis Okulski zúzta meg az ötös kanyarban. Egyelőre nagy a titkolózás az esetről, és csak néhány keveset sejtető kép, és kósza hír került ki a megsérült autóról. Annyi biztos, hogy a jobb oldalát érte az ütközés, annak is leginkább az elejét, aminek állapotáról a ponyva alól kikukucskáló elemek nem sok jót sejtetnek.

Nem lenne meglepő, ha ennél több képet nem is mutatnának a roncsról. Tekintve, hogy a jó befektetésnek számító autón egyszer túl ad majd tulajdonosa, Okulskinak nem sokat segítene az árról való vitában a tény, hogy mennyi mindenhez kellett brutálisan hozzányúlni a kis afférja miatt. A négymillió dollár pedig mindössze egy óvatos becslés, hiszen a legutóbb értékesített Coupe-ért 7,25 milliót (1,6 milliárd forint) fizettek.