Ezekből választják az Év Autóját

2012.10.03. 17:23

Már végleges az a 34 tagú lista, amelyből az idei Év Autója választás győztesét választja ki a szakújságírókból álló nemzetközi zsűri. Az idén már mi is beleszólhatunk a sorrendbe - Csikós Zsolt kollégánk révén - de nem lesz egyszerű a választás, annyi fontos vagy érdekes modell érkezett tavaly óta.

Év Autója 2013 jelöltek - ön melyiket választaná?

Vannak köztük olyanok is, amelyek a következő öt-hat évben uralhatják saját piaci szegmensüket - mint a Peugeot 208, a Renault Clio vagy a Volkswagen Golf. És persze olyanok is, amelyekről alig hallottunk eddig, mint a Tata Vista vagy a Lancia Flavia. Olyan egyértelmű esélyes az idén nincs, amely valamiféle műszaki áttöréssel vonzhatná a szavazatokat - mint korábban a Toyota Prius vagy épp tavaly a Chevrolet Volt/Opel Ampera páros volt - bár ezúttal is akad néhány hibrid vagy elektromos modell. Egyelőre még a találgatástól is őrizkednénk, hisz a típusok egy részével még egyáltalán nem találkoztunk, bár olyan is akad, amelyet már az utcán is látni.

A jelöltek listáját később persze jelentősen leszűkítik majd: december elején hozzák nyilvánosságra annak a hét típusnak a nevét, amelyek közül kiválasztják majd a 2013-as Év Autóját. Az eredményhirdetésre azonban az új szokás szerint csak jövő tavasszal, a Genfi Autószalonon kerülhet sor.