A One:1 erősebb a Veyronnál?

2012.11.27. 13:11

A teljesítmény-versenyben láthatóan nincs megállás. A Bugatti még alig több, mint ezer lóerővel kezdte, de a konkurensek ettől mind megőrültek. A Koenigsegg legújabb kreációja, a One:1 állítólag 1250 és 1350 lóerő közti teljesítményt ad le, és az ára is ennek megfelelő lesz.

Az új Koenigsegg is az Agera sorozat technikájára épül, azaz ugyanazt az 5 literes V8-as biturbó motort kapja, mint kisebb teljesítményű rokonai. A különbség a megnövelt teljesítmény, amely ugyanúgy 1290 kilogrammot mozhat, mint az Agera R esetében, azaz egy tonnára több mint ezer lóerő jut majd. Az autóról – azon kívül, hogy elismerték a létezését – csupán néhány vázlat került nyilvánosságra, amelyeken az látszik, hogy elsősorban aerodinamikai módosításokat végeztek a sportkocsin. Ezek – az első kiegészítő légterelő és magasra nyúló hátsó szárny – alighanem a 400 km/h körüli régióban igazán fontosak, ahol az autó úton tartása már komoly problémát okoz.

A típust állítólag kifejezetten Kínába szánják, és csupán öt példány készül – ezeknek viszont alaposan megkérik az árát. Állítólag bő 1,5 millió euróba – átszámítva vagy 430 millió forintba – kerül majd egy-egy példány, ennek ellenére nem érdemes kételkedni benne, hogy akar öt olyan jómódú ember Kínában, aki képes és hajlandó lesz ennyit fizetni a világ egyik leggyorsabb autójáért.