A német Dacia arculcsap

2012.12.13. 16:15

A tuningnak számos arca van: akad cég, ahol a versenyautó-építéshez hasonló igénnyel alakítják át az autókat, de olyan is, ahol az egyetlen vezérelv, hogy minél feltűnőbb legyen az eredmény. A Renault-átalakításra szakosodott Elia ezúttal ez utóbbi iskolát követte.

Az ízlés hiánya láthatóan ugyanolyan termék lehet, mint annak megléte, és ennek az előállításához még csak erőlködésre sincs szükség. Egyszerűen csak rá kell dobálni mindent szegény szériaautóra, amit egy tuning-katalógusban találunk hozzá. Az Elia Duster alkotói ezt a receptet követték, így kerültek a szabadidő-autóra krómozott 20 hüvelykes felnik, LED-es, színtelen hátsó lámpák, kartervédő- és diffúzor-utánzatok, kengururács és vastag fellépő. Igaz ugyan, hogy közben minden célszerű értékét elveszíti az autó – a futómű ezekkel a kerekekkel betonkemény, a hasmagasság pedig jelzésértékűre csökken a fellépők miatt – cserébe viszont van nagyon egyedi gyöngyházfehér-mattfekete fényezés QR kóddal, fehér betétes műszerfal és Pioneer audio-rendszer CD-vel, illetve MicroSD kártyahellyel.

Valamiért azt gondoltuk, ez a fajta tuning a 80-as évek óta háttérbe szorult, de ha a legismertebb német Renault-tuningműhely ma is kínál ilyet - jóval visszafogottabb tuning-csomagok mellett -, az azt jelenti, hogy még mindig van igény a pompa és csillogás eme formájára.