Kétszáz ritka autócsoda eladó

2013.01.30. 15:10

A világ legnagyobb törpeautó-gyűjteményét árverezi el az RM Auctions február közepén – a bő kétszáz darabos gyűjteményben akad jónéhány különlegesség is.

Bruce Weiner gyűjteményének javát eddig az Egyesült Államokban, a Georgia állambeli Madisonban lehetett megtekinteni: szabályos autómúzeum volt ez, azzal a különbséggel, hogy itt csak valódi törpeautókat állítottak ki, egy liter alatti, de zömmel inkább 250 és 500 köbcenti közti hengerűrtartalmú motorokkal, illetve 3 méter alatti hosszal. Az ismertebb típusok – a Messerschmittek, a Bond Bugok és az Isetták – mellett számos, zömmel az 50-es és 60-as évekből származó ismeretlen különlegesség is található a gyűjteményben, de olyan elmebajos kreációk is, mint az Isetta fülkés, 730 lóerős középmotoros gyorsulási versenyautó.

A kínálatot megnézve feltűnhet, hogy a legtöbb ritkaság viszonylag olcsón, 8-20 ezer dolláros kikiáltási áron keres gazdát, amire részben a gyűjtemény kissé elhanyagolt állapota ad magyarázatot. A teljes kínálat megtekinthető itt – aki igazi csemegéket akar látni, mindenképp fussa át a kínálatot, érdemes. Az aukciót február 15-16-án tartják, addig akár válogatni is lehet.