Új Opel-beruházás Szentgotthardon

2013.02.12. 13:58

Bővíti szentgotthárdi üzemét az Opel: a 130 millió eurós beruházással több mint száz munkahelyet hoznak létre, és 1600 négyzetméterrel növelik a termelőüzem területét. Ezt jelentette be Joachim Koschnicke, az Opel elnökhelyettese Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az Opel szentgotthárdi gyárát a General Motors (GM) 1990-ben alapította. A gyárban 1992 óta gyártanak középkategóriás benzinmotorokat, amelyeknek a szentgotthárdi üzem kizárólagos gyártója az Opel európai gyárai számára. Ezen kívül a magyar üzem más GM márkáknak is szállít motorokat, és megmunkált motoralkatrészeket.

Az Opel európai vezetése 2010 szeptemberében döntött három új motorcsalád szentgotthárdi gyártásának beindításáról. A tervezett beruházás értéke eléri az 500 millió eurót, és további 800 fő felvételét igényli 2015-ig. Az új gyárcsarnok alapkövét 2011. április 12-én Orbán Viktor miniszterelnök és Nick Reilly, az Opel/Vauxhall elnöke helyezte el.

Az Opel új motorgyárában január közepén indult el a rendes üzem. A terveknek megfelelően február 8-án megkezdték az első közvetlen befecskendezéses, turbós, 170 lóerős, 1,6 literes benzinmotorok gyártását, és még az idén elindul az 1,6-os dízelek gyártása is.

A szentgotthárdi gyár 2012-ben 30 százalékkal, 293 ezer darabra növelte a termelést. A motorok felét a General Motors észak-amerikai és mexikói gyáraiba szállították. Az 1,6 literes és 1,8 literes benzines motorok gyártása 2013-ban folytatódik, és a tervek szerint a tengeren túli szállítások aránya tovább nő: a magyar motorokat szállítják majd Kínába, Ausztráliába és Thaiföldre is.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.