Önvezérlő autó a britektől

2013.02.17. 06:57

Egészen olcsó lehet az önmagát vezető autó "robotsofőri" képességét biztosító brit technika, akár 100 fontra (35 ezer forintra) is lemehet az ára – jövendöli Paul Newman, az Oxfordi Egyetem professzora.

A brit egyetemen olyan rendszert fejlesztettek ki, amelyhez nem szükséges GPS segítsége, hanem lézerekkel és kamerákkal megjegyeztetik a kocsi számítógépével az útvonalat, és amikor ismét arra jár autójával annak vezetője, a kocsi felteszi a kérdést: "Ismerem ezt az utat, akarja, hogy én vezessek?"

Az önvezető kocsi képességeit valódi forgalomban még nem tesztelték, egyelőre csak egy külön erre a célra megépített pályán ellenőrzik. A legnagyobb hangsúly persze itt is a biztonságon van, és a fejlesztők célja, hogy minden hibalehetőségre felkészüljenek, mielőtt közútra vinnél a technikát. A kontrol lehetősége a legfontosabb: elég a fékpedálra lépni, és máris visszaadja a robotsofőr a vezetést.

Bár a Google-től láttunk már hasonlót, a brit megoldás meglehet, komoly konkurenciát jelent majd a keresőóriás által régóta tesztelt önvezérlő autónak.