Itt az első Nissubitsi

2013.03.12. 07:24

A Mitsubishi legsötétebb napjaiból származó megállapodás még mindig él, sőt, úgy néz ki, eredményesebb, mint valaha. Megjött az első olyan autó, amelyet a két japán cég együtt fejlesztett ki.

A Nissan Dayz és a Mitsubishi eK típusok a jelvényen kívül teljesen azonosak. A fejlesztés a Mitsubishi tapasztalatain alapul, de a Nissan is beszállt a költségek fedezésébe, így készülhetett versenyképes, korszerű típus. A két típus a japán belső piacra készült, pontosabban az adókedvezményes Kei kategóriába, ahol két gyártó, a Daihatsu és a Suzuki uralja a piac nagy részét. Ám a Nissan is szeretett volna egy szeletet a piacból, a Mitsubishi pedig, miután a Mercedesszel szakított, nem volt abban az anyagi helyzetben, hogy önerőből folytassa a fejlesztést – így talált egymásra a két cég.

Eddig csupán egymás modelljeit vették át, a Nissan az előző Mitsubishi eK Wagont, a Mitsubishi pedig az Infiniti egyik luxusmodelljét forgalmazta sajátjaként. Ez a mostani modell az első közös termék, de nem az utolsó: állítólag egy közös egyterű kiskocsin is dolgoznak, amelyet szintén közösen fejleszt és gyárt a két japán autógyár.