Világrekord, most tényleg!

2013.04.12. 15:26

Valószínűleg sosem fog véget érni a leggyorsabb utcai autó címért folytatott harc. Néhány havonta gazdát cserél a képzeletbeli serleg a Bugatti, a Hennessy és az SSC között, aztán jöhet az egymásra mutogatás, hogy a másik rekordja miért nem érvényes. A három rekorder, a Veyron, a Venom GT és az Ultimate Aero közül csak a Veyront gyártják tető nélkül. Adja tehát magát, hogy a Bugatti a leggyorsabb nyitott utcai autó cím birtokosa, de jobb ezt is megerősíteni egy újabb rekorddal.

A Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse már tavaly óta kapható, nyolcliteres, W16-os motorja 1200 lóerős és 1500 Nm a maximális nyomatéka. Ez érvényes a WRC, azaz World Record Car névre keresztelt naracs-fekete fényezésű sorozatra is. A cím hitelességéhez ki van kötve, hogy az autónak ilyen formában megvásárolhatónak kell lennie, ezért nyolcat gyártanak belőle, nehogy úgy járjon a Volkswagen csoport presztízsmárkája, mint korábban. A 408,84 km/h-s csúcsot Anthony Liu kínai autóversenyző állította be, amit most a Guiness is elismer. Ez több mint 33-mal több a mezei Grand Sport Vitesse 375 km/órára korlátozott csúcssebességénél.

A WRC-t jövő héten mutatják be a Shanghai Motor Show-n. Nagy valószínűséggel borsos, 1,99 millió eurós ára ellenére sem marad a gyár nyakán a nyolc rekorder-sportkocsi.