Újra lesz Nissan Almera?

2013.05.08. 11:00

A japán gyártó egyre kevésbé képes megtartani európai vásárlóit, erősen hiányos modellpalettájának köszönhetően. Úgy néz ki, a probléma már olyan kellemetlen, hogy a cégvezetés megpróbál visszatérni a legnépszerűbb személyautó-kategóriákba.

A legelterjedtebb elmélet szerint a Nissan anyavállalata, a Renault intézte úgy, hogy a japán márka ne versenyezhessen a franciák autóival Európában. Így mára olyan rétegmodellek a legnépszerűbbek a Nissannál, mint a Qashqai, a Juke vagy a nemrég leváltott Note. Az Indiából importált Micra sem vált be igazán, mivel dízelmotorral nem kínálják, így a Nissan eladási számai drasztikusan lecsökkentek Európában. A tervek szerint a Qashqait is átpozícionálják a kínálatban – nagyobb lesz és feltűnőbb formájú, ha igaz – így lesz hely egy új modellnek, amelyet Spanyolországban gyártana a Nissan. Andy Palmer, a Nissan termékfejlesztési igazgatója azt is elárulta, hogy egy hagyományos személyautóról van szó, amely a VW Golf – és persze a Renault Mégane – közvetlen vetélytársa lesz.

Palmer azt ígéri, hogy külön odafigyelnek a futómű hangolására, így az új Nissan kifejezetten sportos lesz. „Sikerült egy nagyon pontos, és kiszámítható beállítást találnunk, amely a Ford Focushoz hasonlóan élvezetessé teszi az autót.” – mondta az igazgató. Az új modelltől természetesen jelentős növekedést várnak. „Szeretnénk elérni az öt százalékos piaci részesedést Európában – így mi lehetnénk a legnagyobb ázsiai márka a piacon.” Ehhez persze nem lesz elég az Almera-utód, szükség lesz a következő Micrára is, amely a hírek szerint már nem Indiából jön majd, hanem a Renault valamelyik francia üzeméből, és ismét kapható lesz dízelmotorral is.

A kínálatban persze megmaradnak az eddigi bestsellerek is: a Juke és a Qashqai elég sikeresnek tűnik hozzá, hogy tovább gyártsák őket a Nissan brit gyárában.