Felvillan a vadiúj Datsun

2013.07.01. 14:37

Aki azt hitte, hogy Datsun néven a Daciákhoz hasonló modelleket kínál majd a Nissan, csalódni fog. Az első modelljük legalábbis egy olcsóbb Mirca változatnak tűnik, egy kicsit más karakterű formatervvel.

Azt már évek óta tudjuk, hogy a Nissan legolcsóbb típusainak szánja a feltámasztott Datsun márkajelzést, de eddig teljes titokban tartották, hogy miféle autót terveznek piacra dobni. Most azonban megmutatták az első képet, amelyen már kivehető az új modell mérete és jellege. A típus, amelyet elsőként Indiában hoznak forgalomba, Micra származéknak tűnik, és úgy hallani, a kis Nissanból ismert háromhengeres benzinmotor egy gyengébb változatát is kapja meg. A forma egy kicsit más lesz, mint amit a Nissantól megszoktunk: több rajta az él, és persze feltűnőbb a krómkeretes hűtőrács.

Bár a külseje látványosabb, a felszereltsége valószínűleg egyszerűbb lesz, mint amit a Nissan kínál, így a K2 olcsóbb lehet, mint a Micra. A forgalmazás várhatóan 2014 közepén indulhat Indiában, ahol a Maruti és a Hyundai legkisebb modelljének közvetlen konkurenciája lehet az új Datsun.

Később más piacokon is bevezetik a márkát, de elsősorban olyan helyeken, ahol a versenyképességhez elengedhetetlen egy, a Micránál is olcsóbb modell bevezetése. Ilyen lehet Oroszország és más szovjet utódállamok, Indionézia és Dél-Afrika, az azonban egyáltalán nem valószínű, hogy Európába is eljutnának a Datsun modellek, hisz itt a Dacia tölti be az olcsó márka szerepét.