Előkerült a legőrültebb Peugeot

2013.07.14. 11:24

Közel harminc éve jött elő vele a Peugeot, de még ma sem tudni igazán, hogy milyen céllal. A Goodwood Festival of Speeden járt a ritkán látott Proxima Concept.

A tanulmányt az 1986-os Párizsi Autószalonon mutatta be a Peugeot. A Proxima több területen is újító volt: teletömték különféle elektronikus funkciókkal, a kaszninál szénszálas elemeket használtak, az utasfülke fölé polikarbonát tető került. Az autó a franciák ralis sikerévei alatt készült, ezért több technológiai megoldást átvett a kor legjobb raliautójától, a 205 Turbo 16-tól.

A koncepciót egy 600 lóerős 2,8 literes ikerturbós V6-os motor hajtja. Ajtók híján – a hátrafelé csúsztatható, előre nyitható – tetőt eltolva közelíthető meg a kézműves bőrborítással kialakított két üléssor. A piros és kék színekben berendezett utasteret még az SLR-jét dollármilliókért bearanyozott Ueli Anlicker is visszataszító giccsnek nevezné, de nem is stílusa az autó érdeme. A Peugeot huszonéves tanulmánya állítólag valamiféle navigációs rendszert és külső kamerákat is kapott, melyeket nagy valószínűséggel a hátulsó motorfedélen található napelem panelek táplálnak.

A Proxima egy tökéletes példa a sorozatgyártásig soha el nem jutó koncepciókra. Bár mint tanulmány valószínű hasznos volt a Peugeot számára, mint konstrukció zsákutca volt.