Ilyen lesz a nyolcszázmilliós arab sportautó

2013.07.19. 09:45

Semmiképp sem akar feledésbe merülni a libanoni W Motors, ezért egy friss bejelentés tőlük: hátrafelé nyitható ajtókkal jön a Lykan Hypersport. Látványtervek is vannak a módosításról, de ennél talán érdekesebb, hogy a ritkaságból novemberre kész az első az első példány.

A tavaly júliusban alapított libanoni W Motors a januári Katari Autószalonon jött elő saját sportautójával, a Lykan Hypersporttal. Megszoktuk már, hogy a Közel-Kelet elsősorban fogyasztja, és nem ontja a drága luxusautókat, de nem is ezért volt meglepő a W Motors feltűnése. Libanon amúgy sem az a kimondottan dús gazdag arab állam, a Lykannal kapcsolatban pedig nem az volt a kuriózum, hogy honnan jön, hanem az ára, a csicsa és a forma.

Megjelenése egyedi, nem az a mindenfelől összelopkodott, amit az újonc manufaktúráktól megszoktunk. Persze ráfogható némi lamborghinis stíluskoppintás, de egy kezdőhöz mérten példásan sajátos az irányvonal. Az arannyal szegélyezett kárpitozás és a gyémánt-berakásos LED-fényszórók inkább a kelet piacoknak kedveznek, 3,4 millió dolláros (800 millió forint) árával viszont amúgy sem számíthatnak másra a kínai és arab vevők ízlésén kívül. Még ha a turbófeltöltővel megtámogatott hathengeres boxer 750 lóereje és az autó 2,8 másodperces nulláról százas sprintje valóban csábító, a vételára akkor is háromszor annyi, mint egy Bugatti Veyroné.

Az érdeklődés meglehet alábbhagyott január óta, a novemberi Dubaji Autószalon pedig még messze van. A libanoniak tervei szerint addigra készül el végre az első szériapéldány, így kellett nekik némi publicitás, ezért nyúltak az ajtókhoz. Ez az apró változás mindössze a hét példányban készülő Lykan jövőbeni tulajdonosait érinti majd, egy kis hírveréshez azonban elegendő volt.