2013.10.09. 18:01

A Google egy ideje már nemcsak az internetes keresőjéről, illetve böngészőjéről, valamint a telefonos operációs rendszerekről ismert, de az autóiparban is kísérletezget. Az önvezető autóval kapcsolatos kutatások után most egy olyan rendszeren dolgoznak, amely az autó számos funkciójának, illetve extrájának használatát forradalmasíthatná.

A kép forrása: uspto.gov
A kép forrása: uspto.gov

A kutatók a mára már számos autóban megtalálható, érintőképernyőket váltanák ki egy mozgásérzékelős rendszerrel, amely lehetővé tenné, hogy az autóban ülve például a fűtést, a klímát, vagy éppen a rádiót gesztusainkkal vezéreljük. Arról persze szó nincs, hogy a kormány, illetve a pedálok kezelése is hasonlóképpen történne.

A rendszer egy mélységérzékelésre is képes kamerából, valamint lézeres szkennerből állna, és több különböző mozdulatot is fel tudna ismerni. Így például a szélvédő előtt integetve az ablaktörlőt kapcsolhatnánk, de hasonlóképpen a rádiót, a fűtést, a klímát is vezérelhetnénk. Ha a Google rendszere eljutna a sorozatgyártásig, funkcióit talán csak az autókba épített extrák száma korlátozhatná.