Már fejlesztik a szuperkönnyű Evoque-ot

2013.10.16. 16:18

Talán a Land Rovernél sem gondolták, hogy ekkora siker lesz az Evoque, de az eredményeket látva úgy döntöttek, egy újabb változattal bővítik a kínálatot. Az érdemi fejlesztés csak most kezdődik, így az új modell, amelyet egyelőre Evoque XL néven emlegetnek, 2016-ban mutatkozhat be.

Az új modell egyelőre L560 belső kódnéven ismert, és bár fazonra valószínűleg emlékeztet majd az Evoque-ra, műszakilag nem lesz hozzá sok köze. A jelenleg forgalmazott modell ugyanis még a Ford Focus műszaki alapjaira épül, ám ehhez a padlólemezhez már nem fér hozzá a Jaguar-Land Rover, helyette azt az új, alumínium alapstruktúrát használják majd, amelyet eredetileg arra terveztek, hogy a Jaguar kínálatát bővíthessék egy 3-as BMW méretű autóval.

A cél egy olyan autó elkészítése, amellyel kitölthetik az Evoque és a Range Rover Sport közti űrt a kínálatban. Az ötajtós modellből készülhetne hétüléses változat is, mérete és ára alapján pedig a BMW X3-ashoz és a Mercedes GLK-hoz állna a legközelebb. Az L560 nem csak vázszerkezetből kap teljesen újat, de motorokból is: a Jaguar-Land Rover új, Hotfire fantázianevű négyhengeres családját szerelik majd bele.

A cég tervei szerint ez lenne a közeljövő egyik húzómodellje: évente legalább 80 ezer példány eladását tervezik. Nem ez lesz azonban az egyetlen újdonság: terveznek egy Jaguar hobbiterepjárót is, és már fejlesztenek egy kisebb Jaguart szedánt is, amely a rossz emlékű X-type helyére érkezik majd. Ezektől a modellektől várják, hogy megtöbbszörözzék a vállalat eladásait, és ezzel a brit vállalat ismét a német luxusmárkák erős ellenfelévé válhasson olyan kulcsfontosságú piacokon is, mint az Egyesült Államok, Kína és Európa.