2013.11.28. 06:00

Ma már minden sarkon terem egy autós díj, de azért akad néhány, amire érdemes odafigyelni. Az egyik ilyen a japán Év Autója, amelyet már 34 éve osztanak ki a helyi szakújságírók, és eddig kizárólag japán gyártmányú autó kapta meg.

Az erős hagyományt azonban megtörték az idén, méghozzá a VW Golf kedvéért, amely tavaly Európában is megkapta ugyanezt a díjat. Úgy tűnik, ezúttal a japánoknak is imponált a németes átgondoltsággal megtervezett és kivitelezett, bár ránézésre már most is teljesen érdektelen autó. Nem is kis különbséggel nyert a Golf, a lehetséges 600 pontból 504-et kapott, 131 ponttal megelőzve a második helyezett járművet. Ez egyébként egyszerre két díjat is jelent, hisz eddig – épp a diszkriminációról szóló vádak elkerülése érdekében – külön értékelték az import-autókat is, így a Golf ebben a kategóriában is elhozhatta a díjat.

A VW legnépszerűbb modelljét meglehetősen elkényeztették a kritikusok, hisz 2013-ban az Év Autója, a Világ Év Autója és az Arany Kormánykerék díjakat már megkapta a típus, így ez a negyedik rangos serleg a vitrinben.