Megmenthetik a hippibuszt?

2013.12.30. 00:40

A Volkswagen 1967-ben kezdte meg a T2-es kisbusz gyártását. A modellt Németországban egészen 1979-ig gyártották, de további tizenöt évig még Mexikóban is folyt az összeszerelés. A legtovább a brazíliai gyártósoron húzta, ahol egészen mostanáig készült. December 20-án azonban le kellett állítaniuk a gyártást, egy jövőre életbe lépő szabályozás miatt.

Január elsejétől ugyanis minden új autónak legalább két légzsákkal és blokkolásgátlóval kell rendelkeznie, ez pedig a Volkswagen szerint túl nagy költségekkel járna, hiszen a dél-amerikai piacon Kombiként ismert kisbuszt túl nagy mértékben kellene áttervezni. Ezért inkább búcsúzóul csináltak egy Last Edition (utolsó kiadás) nevű különmodellt.

Most azonban úgy tűnik, halvány remény még mindig van arra, hogy továbbra is gyártásban maradhasson az amerikai hippimozgalom egyik jelképeként számon tartott busz. A brazil pénzügyminiszter, Guido Mantega szívügyének tekinti a Kombi sorsát, így annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehetne az új szabályozás alól kihúzni az autót. Persze túl sok esély nem mutatkozik a sikerre, de a rajongók utolsó szalmaszálként még belekapaszkodhatnak Mantega szavaiba.