Fotókon a vadiúj Niva

2014.08.26. 17:37

A Chevrolet Niva utódja lehet a képeken látható jószág, bár úgy tűnik, egyelőre csak tanulmányként mutatják meg a Moszkvai Autószalonon. Az új modell jóval nagyobb az elődjénél, és ránézésre sokkal puhányabbnak tűnik: a megemelt futóművel és a magas oldalfalú kerekekkel sem tűnik igazán komoly terepjárónak.

Bár egyelőre csak afféle megérzés, olyan, mintha a Niva következő generációja már a Chevrolet Trax és az Opel Mokka rokona lenne – legalábbis az arányai és mérete alapján. A hossza ugyanis 4,316 méter, ami 26 centivel több, mint az orosz tervezésű elődé, viszont alig két centivel több, mint a Mokkáé. Érdekes, hogy a hírek szerint nem GM-, hanem Peugeot-motor került a prototípusba, méghozzá 1,8 literes, 135 lóerős, szívó négyhengeres. A váltó viszont Opel, méghozzá régimódi, ötfokozatú. A kiállítási darab persze állandó összkerékhajtást kap, de egyáltalán nem kizárt, hogy a sorozatgyártmány fronthajtással is kapható lesz.

Az igazi kérdés az, hogy Oroszországban képes lesz-e megtartani a népszerűségét a Niva, ha veszít a terepjáró-képességéből, ott ugyanis, legalábbis egyes terüleketen sokkal több a gyenge minőségű, illetve burkolatlan útszakasz, ahol bizony jó hasznát venni a négykerékhajtásnak és a masszív futóműnek.