Nézze meg térképen, hol fizet jövőre az autópályáért

2014.12.31. 16:25

Hiába fővárosi, matrica nélkül nem jut ki a Liszt Ferenc reptérre, a Balatonhoz pedig lehet, hogy négy megyei matrica kell majd. Az országgyűlésen rohamtempóban átrángatott döntése úgy tűnik, végleges: január 1-től díjköteles lesz több, eddig ingyenes autópályaszakasz, valamint az M0-ás tekintélyes része. Hogy pontosan hol fizet holnaptól, ahol ma még nem, azt megnézheti a kormany.hu-n közzétett térképen. (Megyékre bontva innen letölthető.)

A nagy felbontásért ide kattintson.

Az év végi hajrában megszavazta az országgyűlés, így Január 1-től díjköteles lesz több, eddig ingyenes autópályaszakasz, valamint a fővárost elkerülő, 26 éve félkész M0. A matricák szükségességére figyelmeztető táblákat már kitette a Magyar Közút Nonprofit Zrt., így az M1, az M3 és az M7 autópályák Budapestről kivezető szakaszain is ezek mutatják holnaptól, meddig tart a díjmentes szakasz.

Ezentúl fizetni kell az északi határhoz vezető, eddig ingyenes M2-esért is, sőt, lényegében az M31-es autópályát és az M0-ás bizonyos szakaszait leszámítva nem marad díjmentes autópályaszakasz az úthálózaton. Az M0 január 1-től is ingyenes szakaszai:

  • 1. sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz
  • M4 autóút (4. sz. főút) és M3 közötti szakasz
  • Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz)
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai helyeznek ki egy, a fizetős autópálya-szakaszt jelző táblát az M0-áson december 31-én
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai helyeznek ki egy, a fizetős autópálya-szakaszt jelző táblát az M0-áson december 31-én

A díjkötelessé tett szakaszok mellett a változások másik fontos eleme az új, megyei matrica, amellyel évi ötezer forintért meg lehet vásárolni egy egész megyényi sztrádahasználati jogot. Ezzel kapcsolatban még ma is sok a nem tisztázott részlet, ahogy arról a 444 elemzése beszámol.