2015.05.03. 14:06

Érdekes infografikát készített a Spork Marketing a Volkswagen Golf GTI evolúciójáról. Igaz, valamiért nem az első generációt vették elő, hanem a kettest és a hetest hasonlították össze. Van itt minden, köbcentitől a teljesítményen át gyorsulásig. Az infografika kattintásra teljes méretben lesz látható.

Kattintásra teljes méretű lesz az infografika
Kattintásra teljes méretű lesz az infografika

Az összegyűjtött adatokból kiderül, hogy bár hengerűrtartalomban csak 200 köbcenti a különbség, de időközben turbót akasztottak a négyhengeresre. A teljesítmény így – a nyolcszelepes II-est tekintve – közel duplájára nőtt, és a nyomaték is jócskán megugrott (150-170 Nm-ről 350-re). Az első-hátsó futóműben egyaránt bonyolultabb, de komfortosabb megoldásokat alkalmaztak.

Az alig több mint egytonnás súly bő háromszázzal nőtt meg az évtizedek során, de a meggyőző teljesítmény miatt a gyorsulás nem romlott, sőt: 8,5-ről 5,8 másodpercre csökkent a 0-100 km/h-s sprint időszükséglete. Mindemellett ráadásul fogyasztásban is jobban teljesít a modern GTI. Nagy kérdés persze, hogy lesz-e belőle valaha olyan kultuszautó, mint amilyennek a nagy előd számít napjainkban.

Golffal nosztalgiázna? Itt van máris a Totalcar legelső adása, Winkler II-esével: