Mazda motorokra váltana a Toyota?

2015.05.13. 06:10

A Toyota és a Mazda együttműködése nem új keletű, a Toyota fiataloknak szánt amerikai márkája, a Scion például most vezet be egy vadiúj kisautót, amelyet a Mazda készít a számára. Ám úgy tűnik, hamarosan egészen új szintre léphet a két japán gyártó együttműködése. A Toyota átvenné a Mazda fejlett benzinmotor-technológiáját, és üzemanyagcellás-, illetve hibridhajtást adnának érte cserébe.

Már korábban is hallottuk a Toyotától, hogy a turbómotorok helyett a nagyobb, Atkinson-ciklus szerint működő szívómotorokban látják a jövőt. Készítettek is ilyen motorokat, például a Priushoz, de a műfaj legkiválóbb művelője jelenleg a Mazda. A Skyactive benzinmotorok erősek, és a hétköznapokban valóban takarékosabbak a hasonló teljesítményű kis turbómotorok többségénél. Nem csoda, ha a Toyota is szeretné átvenni a technikát: rövidebb távon fontosabb nekik egy jó belsőégésű motor, mint akár a hibrid hajtások, akár az üzemanyagcellás modellek, hisz még mindig benzines és dízel modellekből áll az eladásaik legalább 95%-a.

Ugyanakkor a Mazdának is jól jöhet a megállapodás, hisz a kisebb japán vállalat nem engedhette meg magának a közelmúltban, hogy olyan jövőbe mutató műszaki megoldásokat fejlesszen, mint a hatalmas Toyota. A Nikkei címá napilap híre szerint még folynak a tárgyalások, de mindkét cég gyors megállapodásra törekszik, így még az idén bejelenthetik az együttműködés létrejöttét.