Sennát kapják oktatónak a P1 GTR-tulajok

2015.08.23. 15:36

A McLaren aktuális csúcsmodellje, a P1 GTR egy kifejezetten versenypályára szánt (van alternatív megoldás) nyers sportgép. Mindössze 45-öt gyártanak belőle, vevője csak az lehet, aki korábban már vett alap P1-et is a cégtől. Ennek az exkluzív klubnak szervez oktatóprogramot a gyár, természetesen egy exkluzív oktatóval: egy Sennát kapnak, aki neveznek rá. A McLaren kiadott egy videót kedvcsinálónak.

Ayrton Senna unokaöccse, Bruno Senna bár megjárta a formula-et, nem hagyott mély nyomokat az autósportban. A nagybátyja tehetségéből sokat öröklött, de kimagasló tehetségnek semmiképp sem nevezhető Bruno már 31 éves, karriere csúcsát így már elhagyta, de a Formula-E-ben, valamint túraautós, illetve hosszútávú autóversenyeken még aktív szereplő. A McLaren házi instruktőreként most milliárdos autóbuzikat tanít majd, hogy hozzanak ki minél többet autójukból. A McLaren P1 GTR-tulajoknak szánt oktatóporgramjáról annyit tudni, hogy az egész egy üléspróbával indul, lesz benne szimulátoros és elméleti oktatás, a lényeg viszont maga az éles képzés a pályákon. Nem is akármilyeneken. Silverstone, Monza, Spa-Francorchamps is ott van a kilenc helyszín között, ahova elutaztatják autóval együtt azokat, akiknek az 1,98 millió fontos (844 millió forint) vételáron felül erre is telik.

Egy P1 GTR mellé kell is a tudás. Az alap P1-essel megegyező 3,8 literes biturbó V8-asból, és a villanymotorból itt még kifacsartak néhány lóerőt. A GTR változat benzinmotorja 800, a villanymotorja 200 lóerős, azaz összesen 1000 lóerő mozgósítható vele. Utcai társához képest fogyott is: a karbon karosszériaelemekkel és titánötvözet kipufogórendszer alkalmazásával 50 kilogrammot fogtak rajta a fejlesztők, a legfeltűnőbb különbség azonban a fix hátsó szárny, amely tíz centivel magasabbra került, valamint szélesebb is az utcai modell sebességtől függően fel-le mozgó szárnyánál. Az aerodinamikai módosítások mintegy 10%-kal növelték a karosszériára ható leszorítóerőt, ami 240 km/h-nál 660 kilogrammra rúg - írtuk róla februárban.