Titánból van a jövő sportkipufogója

2015.09.27. 15:03

A szlovén kipufogó specialista, az Akrapovic, a Frankfurti Autószalonon jelentette be, hogy új, ultrakönnyű rendszerek kifejlesztésén dolgozik a Mercedes-AMG számára. Itt a sorozat első tagja a kétajtós csúcs-bálnához, az S63 Coupéhoz.

A Evolution Line nevű rendszer titánból készült, amimnek köszönhetően 45%-kal könnyebb, mintha acél lenne. Az S63 kipufogója így 16,3 kilóval lett kevesebb, mint a gyári változat. A titán öntése igen kényes, speciális környezetet és szaktudást igényel, ezért nem véletlenül csináltatja az AMG a jónevű céggel ezeket a speciális kipufogókat.

Bár fontos tényező a súly is, de a sportkipufogó vásárlókat sokkal jobban érdekli a hang, ami kijön a csöveken. Ebben sincs szégyenkezni valója az Evolution Line-nak. Az Akrapovic kifejlesztett egy X-Connection nevű távirányítós szelepet, ami nyitott állapotban kiengedi a V8-as motorban rejlő hangorkánt. Ezen kívül szelepes hangtompítókat is szereltek a csövekbe, amiket közvetlenül az autó vezérlőegysége irányít. Így nem csak a hangerő, hanem a hangszín is szabályozható.

Ha nagyon figyelünk, kívülről is felismerhetjük, hogy melyik S63-ason van Akrapovic rendszer, ezeknél ugyanis a kipufogóvégek karbon borítást is kapnak.