Autó papírból, és működik

2015.10.06. 11:19

Az Origami a hagyományos japán papírhajtogatás művészete, amelyet Japánban egyebek közt a kézügyesség fejlesztésére is használnak – a Toyota munkásai például az ügyetlenebbik kezükkel tanulnak meg papírt hajtogatni ebből a célból.

A Lexus talán ezért nevezte el Origami Car-nak legújabb járművét, amely ugyan papírból készült, de a komplikált papírhajtogatáshoz kevés köze van. Még csak nem is Japánban készült: két londoni cég, a Lasercut Works és a Scales and Models készítette, lézervágott, egy centi vastag, merev hullámkarton rétegekből, amelyeket vízbázisú ragasztóval rögzítettek egymáshoz. A kész autó mintegy 1700 rétegből készült, de ami a legérdekesebb, hogy működik is. Nyithatók az ajtók, gurulnak a kerekek – igaz, itt csaltak egy kicsit, és van némi fém merevítés – sőt, még mozogni is képes saját erejéből, a kerekekbe épített villanymotoroknak köszönhetően.

A japán luxusautó-gyártó persze nem teljesen öncélúan csináltatta meg ezt a komplikált makettet: az október 8-án kezdődő Birmingham-i Grand Designs Live Show egyik attrakciójának szánják.