Ötszáz lovas Hyundai szörnyeteg

2015.10.09. 12:53

A Las Vegas-i SEMA Show eleve a túlzásokról szól - végül is itt találkozik Észak-Amerika minden autótuninggal foglalkozó szakembere és cége, aki valamit is számít – de a Blood Type Racing Hyundai Veloster alapú gépe még az ottani mércéhez képest is túlzásnak tűnik.

Nyilván az volt a feladat, hogy csináljanak valami érdekesen a Hyundai Velosterből, és mintha túlzásba estek volna a fiúk. Az 1,6 literes négyhengeres turbómotorból állítólag kerek 500 lóerőt hoztak ki, egy szép nagy turbófeltöltővel és a háromnegyed motor cseréjével. Így kovácsolt dugattyúkat és főtengelyt, illetve erősebb hengerfej-csavarokat és tömítést kellett alkalmazni, hogy a motor ne semmisítse meg saját magát. Ez persze így is nagyszerű műszaki eredmény, csakhogy az az érzésünk, a fronthajtású Velosterből egy ilyen motorral vezethetetlen öngyilkos gumifüstölő gép válik. Egyrészt ilyen teljesítményhez nagy turbó kell, ami nagy turbólyukat jelent, másrészt az első kerekeken eleve nem egyszerű 2-300 lóerőnél többet átvinni.

Így aztán marad a távolságtartó tiszteletadás – elvégre ez a négyhengeres fajlagos már nincs nagyon messze attól, amit az 1980-as évek elején a turbós F1-es versenygépek tudtak.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.