Jön az olcsóbb Tesla Model X

2015.11.25. 06:13

Bár a Tesla Model X-re sokan vártak, a magas alapárért már nem lelkesedtek ennyien. Az átszámítva bő 36,7 millió forintos összeg még az Egyesült Államokban is túlzásnak tűnik, de már készül a megoldás, a 70 D nevű alapváltozat, ami átszámítva vagy 12 millió forinttal lesz olcsóbb.

Az új változat persze kíván némi áldozatot, hisz az akkumulátora – ahogy típusjelzésből ki is derül – 90 helyett 70 kWh-nyi villamos energia tárolására alkalmas. A Tesla szerint azonban ezzel is elmegy bő 350 kilométert egy töltéssel, és nem is megy rosszul: 6 másodperc alatt eléri a százas tempót, a végsebessége pedig 225 km/h lesz. A meglepő árkülönbség oka alighanem az, hogy a 70-es hajtáslánca ugyanaz, mint a Model S alapváltozatáé, így eleve sokkal több készül belőle, mint az új 90 kWh-s rendszerből. Ugyan a rettenetes gyorsulás helyett csak egy átlagos sportkocsi értékeit hozza, de a többségnek ez is elég lesz, viszont a 70D is tudja azt, amiért a Model X-et annyian várták: tágasabb és célszerűbb, mint a Model S.

A 80 ezer dolláros ár így sem kevés, de sokkal közelebb van ahhoz az összeghez, amit az Egyesült Államokban egy átlagos középosztálybeli hajlandó kiadni egy szabadidő-autóért, sőt, egyes államok jelentős kedvezményt adnak a vásárlóknak. Kaliforniában például 70 ezer dollárért már el lehet vinni egy Model X 70D-t, amivel ha nem is versenyképes, de nem fájdalmasan drágább, mint egy jól felszerelt BMW X5-ös.