A Tesla robotaxi olyan, mintha egy régi sci-fiből jött volna

2023.09.13. 06:22

Ahogy egyre sikeresebb a Tesla, ezzel együtt szélesedik a márka portfóliója: ott van például a Cybertruck, ami egy szokatlan külsejű pickup, vagy épp a Semi, ami egy nyergesvontató. Elon Musk azonban nem pihen, az önjáró taxik gondolata is foglalkoztatja. Legalábbis már.

Erről már korábban is írtunk, méghozzá a jövőben érkező, 25 ezer dolláros, azaz nagyjából 9 millió forintos, kicsi Tesla kapcsán. A cég dizájnfőnöke meggyőzte, hogy az önjáró taxik simán felépíthetők az olcsó, apró Tesla alapjaira.

Forrás: Walter Isaacson - Elon Musk / Alex - Twitter
Forrás: Walter Isaacson - Elon Musk / Alex - Twitter

Tulajdonképpen mindez teljesen logikus lépésnek tűnik, hiszen a Tesla a kezdetektől fogva az önvezetés irányába tart, és az évek során jelentős méretű adatbázist épített ki. Ez felhasználható arra is, hogy a tulajok Teslái egy idő után maguktól eljussanak egyik helyről a másikra, de akár önjáró taxiknál is használható ez a rengeteg adat és fejlesztés.

Van is ilyen irányú terve a Teslának, bár erről egyelőre igen kevés konkrétumot lehet tudni. Most azonban előkerült pár vázlat és egy prototípus váza, amik megmutatják, hogy jelenleg hogyan képzeli a Tesla a leendő robotaxikat.

Forrás: Walter Isaacson - Elon Musk / Alex - Twitter
Forrás: Walter Isaacson - Elon Musk / Alex - Twitter

A vázlatok alapján a robotaxi úgy néz ki, mintha egy 80-as években készült sci-fiből érkezett volna, és az alapjául egy akkor még nem létező, első generációs Honda Insight szolgált volna. Ezek egyelőre még csak nyers tervek, tehát a végleges változat jó eséllyel teljesen más lesz majd.

Elon Musk azt mondta, hogy se az önjáró taxik, se a közeljövőben érkező autók nem a Cybertruck formanyelvét használják. Azt azonban hozzátette, hogy nem evilági dizájnt kapnak majd, és úgy fognak kinézni, mint maga a jövő.

A kép és a belsős információk egyébként egy szeptember 11-én megjelent, Elon Musk címet viselő könyvben olvashatók, amit Walter Isaacson írt. A terveket egyébként 2022-ben mutatták be Musknak, aki teljesen le volt nyűgözve tőlük. Érdekes gondolat, hogy a taxit kétülésesként képzelték el, de ha onnan nézzük, hogy sokan egyedül vagy egy ember társaságában taxiznak, végülis nem is olyan logikátlan. Több ember szállításához be lehet majd fogni nagyobb méretű, már létező, csak épp teljesen önjáró Teslákat.

A konkurencia prólkozásaiból kiindulva még el fog telni egy kis idő, mire az önvezető taxik tényleg elárasztják az utcákat:

Forrás: Walter Isaacson - Elon Musk / Autoevolution